top of page
Search

Jouw emotionele wond, kun je die helen?

Sandra

Emotionele wonden ontstaan vaak in de kindertijd als je emotionele behoeftes genegeerd worden. Jouw verdriet, boosheid, of zelfs blijdschap werden afgewezen, genegeerd en niet erkend. Wat jij voelde was niet belangrijk, werd geridiculiseerd, veroordeeld, als overdreven bestempeld of gewoonweg niet gezien. Dit kan nogal heftig klinken, de meeste mensen herkennen dit niet uit hun jeugd die vaak liefdevol was en fijn. Ik zal niet ontkennen dat dat het geval was. Jouw ouders hebben naar eigen kunnen gehandeld en dat betekent in de meeste gevallen dat zij hun uiterste best hebben gedaan. Dit gaat niet om het veroordelen of afwijzen van je opvoeders. Trauma's hebben we allemaal en kunnen al ontstaan als je moeder er niet meteen was toen je nieuwe jurk scheurde tijdens het spelen of je verontwaardiging niet erkende toen de scheur gerepareerd werd met een disneyplaatje. Diepere trauma's kunnen o.a. zijn een verhuizing, overlijden of scheiding van je ouders. De duidelijke aanwezigheid van een emotionele wond spreekt voor zich, deze zal nooit volledig geheeld kunnen worden als je in ontkenning blijft.


Zodra de wond eenmaal aanwezig is en niet erkend wordt zal het kind er alles aan doen om deze diep weg te stoppen en zo kiezen voor veiligheid en acceptatie van de ouder. Een niet geheelde wond kan levenslang gedragen worden en veroorzaakt onbegrip bij anderen zodra deze onbedoeld geraakt wordt. Je volwassen ik reageert dan onevenredig heftig op iets wat anderen als 'klein' of onbenullig beschouwen. Vervolgens zul je (net als vroeger) deze persoon of situatie als 'dader' van jouw vervelende gevoel veroordelen en uit de weg gaan. De sleutel tot heling zit echter in jezelf, in het naar binnen keren en door de pijn heen gaan, toelaten, accepteren en erkennen. Langzaam zul je verzachting en opluchting ervaren. Dit is echter een proces en heeft tijd en aandacht nodig. Trek het dus naar binnen (wat is er nu zo pijnlijk in mij?), grijp het vast en laat het daarna los.


Een wond of trauma kan naast pijn ook een sterk gevoel van gemis veroorzaken. Bijvoorbeeld de pijnlijke realisatie van het gemis aan liefde. Een gedrag, gebaar of opmerking van een ander kan dit verlangen naar liefde zodanig raken dat er een projectie plaatsvind en de ander gezien wordt als de heler van dit gemis en brenger van die liefde die je zo wanhopig verlangt. Je afhankelijkheidspositie vanuit de kindertijd zet zich voort. Op de lange termijn kan deze wond echter nooit door de ander geheeld worden. De enige weg naar heling is het verlangen naar liefde in jezelf te helen. Dit door jezelf precies dat te geven waar je zo naar verlangt. Dat kan prima met terugwerkende kracht, ook jaren later nu je volwassen bent.


Onderdrukt, niet erkend en ongeheeld trauma gaat je leven beheersen en bepalen. Je reageert of gedraagt je op een manier die je op den duur ook zelf niet begrijpt. Het kan destructief worden voor jou en je omgeving.

5 symptomen van emotioneel trauma zijn:

  1. je vertoont please gedrag en zet je grenzeloos in voor het welzijn van anderen

  2. je voelt je constant onzeker over je gedrag, uiterlijk of belangrijke beslissingen

  3. je reageert onbedoeld fel en vanuit verdediging, soms zelfs agressief

  4. chronische ziekte, fysieke problemen, slecht slapen

  5. jezelf willen verdoven (eten, alcohol, medicijnen, drugs) of grenzeloos afleiding zoeken in allerlei activiteiten

De poppetjes techniek legt ongeheeld trauma bloot en geeft bewustzijn dat is de eerste stap naar heling.


Comments


© 2024 voorjouZelf

bottom of page