top of page
Search
  • Sandra

ANGST floreert bij veiligheid

Updated: Apr 16, 2021

Angst is een emotie die ons allemaal bekend is. Angst heeft een functie: het houdt je veilig. Het wordt een probleem als het dusdanig aanwezig is dat het jou en/of je omgeving niet dient. Denk aan het 'uit de weg gaan' of vermijden van situaties, vastzitten in zogenaamde 'veilige' patronen of beslissingen aan anderen overlaten. Het echt aangaan van het leven wordt hierdoor lastig.


Waar angst is, is liefde afwezig


Angst beperkt, verstart, verkrampt, maakt afhankelijk. Veiligheid komt bovenaan je prioriteitenlijstje, (geen risico lopen) en je wordt ontvankelijk voor het volgen van een hogere macht. Daar tegenover staat vertrouwen, overgave, ontspanning en eigen keuzes maken, soeverein in het leven kunnen staan. Kortom liefdevol naar jezelf en de buitenwereld kunnen zijn.


Maar wat nou als liefde een risico is wat je moet nemen? Kies je voor angst of liefde? Vertrouw je je angsten meer dan liefde dan zou je leven wel eens niet zo kunnen zijn als je wilt. Leven vanuit angst kan resulteren in keuzes voor je uitschuiven, te lang blijven hangen in een relatie, een baan, maar ook zoveel doen we niet uit angst!

Vertrouw je op liefde dan ga je de wereld binnen van risico's, passie, pijn en moed. Liefde is onvoorspelbaar en vind je in het onbekende. Angst floreert bij veiligheid, liefde bij risico!


Bewustwording


Het begint natuurlijk allemaal bij bewustwording over jouw staat van zijn. 'Wat leeft er nu in mij?'. Stel jezelf deze vraag verschillende keren per dag en op momenten dat je even tijd voor jezelf neemt. Begin met je te concentreren op je ademhaling, het brengt je meteen in het hier en nu. En voel! Waar zit deze emotie in je lijf? Maak daar contact mee door er naartoe te ademen. Geef het erkenning en aandacht.


Als angst wanhoop naar boven brengt herhaal dan voor jezelf de volgende zin: 'ik ben bereid deze situatie anders te zien'. Het zet de deur open naar het onbekende, in alle zachtheid, zonder oordeel....


44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page